Portfolio

Minderheden vaak afhankelijk van satellietschotel

Minderheden vaak afhankelijk van satellietschotel (TV Satellite - mei 2007)

Veel minderheden kijken graag televisie via de schotel. Wij gingen naar Rotterdam en keken welke zenders en satellieten geliefd zijn. In deze stad wil woningcorporatie De Nieuwe Unie een volledig schotelverbod. Of zij dit kunnen winnen is zeer de vraag omdat iedereen het recht op vrije nieuwsgaring heeft. Wellicht is een GSO (Gereed voor Satelliet Ontvangst, met centrale schotels op het dak) een oplossing maar volgens De Nieuwe Unie zijn de kosten daarvan te hoog.

Multicultureel

Dreigende schotelverboden zijn natuurlijk vervelend en hoewel er in Rotterdam ook veel ontevreden kabelkijkers op Canal Digitaal zijn overgestapt lijkt het grootste deel van de schotels toch aan minderheden toe te behoren. Rotterdam is immers een zeer internationale stad waar meer dan 100 verschillende nationaliteiten wonen. Van oudsher kwamen veel immigranten uit de meest uiteenlopende werelddelen naar deze stad. Thaise, Vietnamese, Poolse, Braziliaanse, Portugese, Griekse, Armeense, Servische of Russische tv is echter geheel niet te vinden op de kabel maar wel op de satelliet.

Publieke Omroep

Zeer recent kwam naar buiten dat de Nederlandse Publieke Omroepen voor minderheden totaal oninteressant zijn. Bij de Publieke Omroep voelen deze bevolkingsgroepen zich niet thuis want als er al over hen bericht wordt is het vaak stigmatiserend. Zo ging Man Bijt Hond, langs bij schotelbezitters in Rotterdam om hun antennes te ?pimpen?. Bij vrijwel iedere reportage die over achterstandswijken gaat, toont het NOS-journaal een zo lelijk mogelijk gebouw mét schotel. Een partij als Leefbaar Rotterdam riep onlangs zelfs dat autochtonen ergens niet gaan wonen ?als ze een schotel zien hangen? waarmee zij bedoelden dat dit de integratie belemmerd. De desinteresse in onze omroepen is echter geen weigering om Nederlands te leren maar eerder een behoefte aan meer informatie over de eigen cultuur.

Turks

Wie een kijkje neemt in de Tarwewijk in Rotterdam-Zuid ziet vooral veel schotels naar het oosten uitgericht, zonder twijfel voor de Turksat op 42 graden oost. Hele complexen hangen zo vol met schotels die allemaal dezelfde kant ?opkijken?. Hier zou een GSO-installatie met een of meerdere satellieten wel heel praktisch zijn. Want inderdaad, mooi is anders en nodig is het volgens ons ook niet om in sommige gevallen de antennes opzichtig te bevestigen. Gezien de schoteldichtheid is het duidelijk dat de Turkse kabelpakketten van UPC niet scoren. Voor 8 Euro extra per maand biedt UPC naast TRT Int. slechts 6 Turkse zenders aan terwijl er via de Turksat minstens enige tientallen gratis te ontvangen zijn.

Arabisch

Bij Datesat in Rotterdam-Pendrecht is men niet bang voor de schotelverboden omdat dat internationaal gezien afgekeurd zou worden. Verder stelt Datesat dat het logisch is dat veel klanten niet geÔnteresseerd zijn in de kabel. Dat wil echter niet zeggen dat zij de Nederlandse media mijden. Veel van de Arabische klanten hebben een antenne waarmee diverse satellieten tegelijk kunnen worden ontvangen. Met gemak zijn meer dan 100 Arabischtalige zenders gratis te ontvangen en met een iets grotere antenne zelfs een kleine 200. UPC biedt in totaal nog geen 10 Arabische zenders aan waar men al zeker 30 Euro per maand voor kwijt is.

Latijns

Een stad als Rotterdam heeft ook veel inwoners uit landen waar de Latijnse talen Portugees, Spaans en Italiaans worden gesproken. Het enige dat de kabel voor hen in de aanbieding heeft is via de decoder Rai-Uno en TVE Internacional. De voor Brazilianen en Kaapverdianen interessante zender Rede Record Internacional probeerde op de kabel te komen maar liep stuk op de rechten die het zou moeten betalen. Ook voor Portugese televisie (RTP) is deze groep op de schotel aangewezen. Voor Antillianen en Zuid-Amerikanen zijn de vele Spaanstalige zenders op de satelliet interessant. Italianen komen op Hotbird aan hun trekken met een keur aan zenders.

Aziatisch

Ondanks dat via kabel diverse Aziatische zenders te abonneren zijn (Garuda TV, TVBS, SET, ZEE TV) wint ook hier de satelliet het met een groter aanbod. Voor de grote groep Hindoestanen uit Suriname is Astra-2/Eurobird interessant om dat daar de muziekzenders B4U Music (Bollywood) en Zee Music ongecodeerd te zien zijn. Via Hotbird kunnen dan weer B4U Movies, Zee TV en Zee Cinema geabonneerd worden. Dan zijn er nog diverse andere zenders zoals Asianet (India), CCTV, NTD (Chinees), VTV (Vietnam), Arirang (Zuid-Korea), JSTV (Japan) en TGN (Thais) die uitsluitend via satelliet zijn te krijgen.

Hotspots

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele inwoners uit Polen, de Balkan en Griekenland. Menig antenne is dan ook in gebruik voor ontvangst van Poolse, Griekse, Servische, Bosnische of Kroatische televisiezenders. Een algemeen schotelverbod zou dan ook een ramp zijn voor veel inwoners van Rotterdam. We hebben de populaire satellietposities voor minderheden nog eens op een rijtje gezet


18-10-2007

« Terug
Algemene voorwaardeninfo@visserconcepts.nl