Portfolio

Klassieke muziek via satelliet oorstrelend

Klassieke muziek via satelliet oorstrelend

Niets is zo belangrijk als een goede geluidskwaliteit bij het luisteren naar Klassieke muziek. Ruis is al snel hinderlijk en digitaal naar klassieke muziek luisteren is dan ook een lust voor het oor, tenminste als de bitrate waarmee wordt uitgezonden acceptabel is. Via de meeste technieken (DAB, Digitale kabel en Digitenne) laat de geluidskwaliteit te wensen over, evenals de keuze in zenderaanbod. Zo verdwijnen binnenkort WDR 3 van de Haarlemse - en BBC Radio 3 van de Rotterdamse kabel. Via diverse satellieten is echter in hoge kwaliteit een keur aan zenders te ontvangen uit heel Europa en de meesten daarvan zelfs helemaal gratis! Wij deden een rondje Europa.

Nederlandstalig

Radio 4 wordt op de satelliet in de hoge kwaliteit van 256 Kbps doorgegeven in het Settopbox pakket van Canal Digitaal. Recent keerde op veler verzoek Classic FM weer terug. Canal Digitaal geeft dit station nu echter wel gecodeerd door en wel in het familiepakket. Via datzelfde familiepakket kan ook VRT Klara van de Vlaamse publieke omroep beluisterd worden. Deze zender heeft een wat gevarieerder programma dan Radio 4 en vooral meer diepgang. Op werkdagen is in de middag Ramblas te horen waarin regelmatig Nederlandse literaire auteurs, filosofen of artiesten worden geÔnterviewd. Wie van een moderne en alternatieve muziekmix houdt luistert op weekdagen om 22.00 uur naar Mixtuur. Radio 6 is tot slot sinds 16 april de opvolger van de vroegere Concertzender. Het aandeel klassiek is nog maar klein want de programmering van deze cultuurzender bestaat nu vooral uit Wereldmuziek, Jazz en traditionele muziek. Op zondagochtend zijn Anne van Egmond en Meta de Vries er te horen.

Britse Eilanden

Vooral in de Randstad is BBC Radio 3 een geliefde en bekende en geliefde radiozender op de kabel, doorgifte is echter altijd onzeker want in Rotterdam verdwijnt het station juist. BBC Radio 3vat haar programmering samen als: drama, concerts, jazz, live Music en tot slot de BBC-Proms, de live-concerten in de zomermaanden. BBC Radio 3 is via de ook op Engeland gerichte Astra-2 te vinden. Het leuke daaraan is dat men daar ook Classic FM UK kan ontvangen. De originele Britse versie heeft, in tegenstelling tot het Nederlandse equivalent, een uitgebreidere presentatie en repertoire en is bovenal geheel ongecodeerd te ontvangen. In Ierland heeft de publieke omroep RTÉ (Radio Telefis Éireann) het concept van Classic FM min of meer overgenomen en brengt een station met de toepasselijke naam Lyric FM.

Duitsland & Oostenrijk

Door sommigen wordt Bayern 4 Klassik omschreven als de beste klassieke zender. In Beieren is om historische redenen klassieke muziek altijd prominent aanwezig geweest en hetzelfde geldt voor buurland Oostenrijk dat met cultuurzender √∑sterreich 1 ook op Astra 1 vertegenwoordigd is. Sinds ruim een jaar zijn overigens ¬∑lle Duitse klassieke zenders digitaal op de Astra-1 vertegenwoordigd op de ARD-radiotransponder. Er wordt uitgezonden met een bitrate van maar liefst 320 Kbps en in enkele gevallen zelfs in Dolby Surround. Onder meer de in Nederland bekende stations WDR 3 en NDR Kultur, zitten in het pakket maar ook WDR2 Klassik, dat klassieke muziek afwisselt met actualiteiten van WDR2. Daarnaast is er het commerciŽle Klassik Radio, een succesvol station met lichtklassiek, modern klassiek en easy listening. Tot slot is DeutschlandRadio Kultur actief als nationale publieke zender.

Zwitserland, Frankrijk

Een regelrechte aanrader is wat ons betreft Radio Swiss Classic. Van reclame op dit kanaal geen last en van nieuws al evenmin. Er worden alleen wat gespeelde werken aangekondigd in diverse talen. Swiss Classic wordt samen met zusterstation Swiss Jazz en de andere cultuurzenders, het Duitstalige DRS 2, het Italiaanstalige RSI Rete 2 en het Franstalige Espace 2, ongecodeerd uitgezonden in het Zwitserse SRG-SSR pakket op Hotbird. Francofielen komen verder ook aan hun trekken via de satelliet met de Franse stations France Musique, non-stop zender France Vivace (opvolger van Hector) en France Culture. Minder bekend maar zeker ook een aanrader is het commerciŽle Radio Classique dat in Frankrijk veel hoger scoort dan de publieke zenders.

Zuid-Europa

Spanje is het land van de Flamenco, deze Zuid-Spaanse muziek is iedere zaterdagavond te horen op Radio Cl¬∑sica van Radio Nacional de EspaŮa. Wie in Spaanse sferen wil komen kan dus het beste dit station opzoeken al vormen de regionale autonome zenders Sinfo Radio uit AndalusiŽ en Catalunya Mķsica uit Barcelona ook goede alternatieven. Nog meer behoefte aan Zuid-Europees temperament of klassiekers? Droom weg bij Italiaanse cultuur met het non-stop station Radio Classica, Rai Radio 3 of haar zusterkanaal FD Auditorium. Tot slot is sinds kort ook een Grieks Radiopakket op Hotbird gestart waarvan onder meer ERA 3 (Elleniki Radiophonia, Trito Programa) deel uitmaakt dat als publieke cultuurzender van Griekenland functioneert.

ScandinaviŽ & Oostelijk Europa

De Satelliet met de toepasselijke naam Thor is bestemd voor de Scandinavische landen en biedt derhalve ook veel programma?s uit die regio. Ondanks dat de meeste Tv-zenders er gecodeerd zijn, geldt dat niet voor de radiozenders. Liefhebbers van Noorse, Deense of Finse radio kunnen hier dan ook terecht voor de cultuurzenders uit deze landen. Het gaat daarbij om zenders uit Denemarken (DR P2 & Klassisk), Noorwegen (NRK P2 & Alltid Klassisk), Finland (Yle Klassinen) en Ijsland (RŠs1). Naast ScandinaviŽ zijn tot slot ook nog diverse Oost-Europese zenders te vinden uit Litouwen, Polen, TsjechiŽ, Slowakije, SloveniŽ en KroatiŽ.
Nederland & Vlaanderen

Astra-1/Canal Digitaal: NPO Radio 4, NPO Radio 6, Classic FM (NL) en VRT Klara

 Engeland & Ierland

Astra-2, 28 oost: BBC Radio 3 (UK)), Classic FM (UK), RTÉ Lyric FM (Ierland)

 
Duitsland & Oostenrijk

Astra 1, 19 oost: Bayern 4, HR2, WDR3, WDR2 Klassik, SR2 KulturRadio, SWR2, NDR Kultur, Nordwest Radio, MDR Figaro, RBB Kultur, Deutschlandradio Kultur, Klassik Radio, √∑sterreich-1
 

Zwitserland & Frankrijk

Hotbird, 13 oost:  Swiss Classic, DRS 2, RSR 2, RSI 2 (Swiss),  France Vivace

Astra-1, 19  oost: France Musique, France Culture & Radio Classique (tevens op Hotbird)

 
Zuid-Europa

Hotbird, 13  oost: RAI Radio, Radio Classica, FD Auditorium (Italiaans) & RNE Cl¬∑sica (Spaans).

Astra -1, 19  oost: Catalunya Mňôsica en Sinfo Radio Andaluc√Ća (Spaans)

 

Noord-Europa:

Thor, 1 west: R¬∑s 1(IJsland) , NRK P2 &- Alltid Klassisk (Noorwegen), DR P2 & - Klassisk (Denemarken), Ylen Klassinen (Finland) / Sirius, 5 oost: DR Klassisk  & LR1 Klasika (Litouwen)

 

(Zuid-)Oost Europa

Astra-3,  23 oost:  CRO-3 Vitava & D-Dur (TsjechiŽ),  Slovensko Rozhlas Devin (Slowakije)

Hotbird, 13 oost:  Polskie Radio 2, SLO-3 (SloveniŽ),  HR-3 (KroatiŽ),  ERA-3 (Griekenland)

 

JHV/TVSatellite


12-10-2007

« Terug
Algemene voorwaardeninfo@visserconcepts.nl