Portfolio

Totaal TV artikelen (2009)

Een kleine selectie van de vele artikelen die bij Totaal TV verschenen in 2009:

Rusland pas in 2015 helemaal digitaal (18-5-2009)
Rusland zal uiterlijk 2015 overschakelen op digitale uitzendingen. Dat het land al technish zeer vooruitstrevend is werd wel bewezen bij het Eurovisie Songfestival. Het gaat in dit geval echter om de afschakeling van analoge ethertelevisie. Er wordt het eerst begonnen in grensgebieden waar vanwege mogelijke interferentieproblemen de digitalisering voorrang krijgt en uiteindelijk moet 100 procent van Rusland gedigitaliseerd. Dat moet tot meer nationale cohesie en vooruitgang in de techniek leiden. Dit liet President Mededev weten in een toespraak aan de Douma (Russische Parlement) weten. Tot en met 2015 moet dan het hele Russische 'hinterland' zijn gedigitaliseerd en daarmee wordt het analoge Russiche Secam systeem uitgeschakeld. Een hele uitdaging want dit betekent een geheel nieuw zenderpark. De oude analoge zenders met vaak een ver bereik (bij sommige speciale atmosferische condities zelfs tot in West-Europa te ontvangen) zullen daarmee definitief tot het verleden gaan behoren. Echter speelt satelliet een grote rol en worden daar alle zenders al digitaal doorgegeven. Satellietontvangst is in Rusland in veel afgelegen gebieden zelfs de enige ontvangstmogelijkheid. De publieke nationale zender Channel 1 Russia (Pervy Kanal) zit dan ook op vele satellieten. Daaronder ook een internationale versie die via Hotbird in Europa is te ontvangen. Radiozender Voice of Russia is als radiozender zelf heel vooruitstrevend en zendt al via de kortegolf uit in digitale kwaliteit via DRM - Digital Radio Mondiale. Deze investeringen lonen de moeite gezien de enorme te overbruggen geografische afstanden binnen Rusland.


UPC Fiber Power internet in grootste deel Rijnmond & ZHZ (14-5-2009)
Het snelste internetproduct van Nederland, is nu beschikbaar in grote delen van het verzorgingsgebied van kabel- en mediabedrijf UPC in Zuid-Holland-Zuid. UPC biedt per direct ruim 200.000 huishoudens in onder meer de gemeenten Barendrecht, Brielle, Hellevoetsluis, Papendrecht, Sliedrecht, Spijkenisse, Ridderkerk en Zwijndrecht toegang tot downloadsnelheden van 60 en 120 Mbps. UPC is het eerste Europese kabelbedrijf dat snelheden van 60 en 120 Mbps kan bieden. Met deze downloadsnelheden is Fiber Power tot vijf maal sneller dan ADSL. Deze snelheden liggen zelfs hoger dan die momenteel in Nederland via glasvezelnetwerken worden aangeboden. Er zijn geen graafwerkzaamheden nodig om deze snelheden te kunnen bieden en straten en tuinen hoeven niet open. Alle UPC-klanten in Zuid-Holland-Zuid die willen profiteren van de grote snelheden van Fiber Power Internet, hebben slechts een nieuw kabelmodem nodig. Fiber Power Internet draagt bij aan de ontwikkeling van veel nieuwe diensten, onder andere op het gebied van hoge-kwaliteit video en streaming media, zo verwacht UPC. Zakelijk gebruik speelt een veel kleinere rol omdat de kabelaansluiting vaak toch vooral aan huis wordt gebruikt. De maandelijkse kosten van een abonnement bedragen voor Fiber Power 60 Mb €60,50 (download gemiddeld 60 Mb/s en upload gemiddeld 6 Mb/S) en €80,50 voor Fiber Power 120 Mb (download gemiddeld 120 Mb/S en upload gemiddeld 10 Mb/s). Dat is een behoorlijk bedrag maar daarvoor kan wel worden beschikt over het supersnelste internet dat er in ons land beschikbaar is. Momenteel kunnen al meer dan twee miljoen huishoudens in het verzorgingsgebied van UPC profiteren van Fiber Power Internet. Nog deze zomer zal UPC dit internetproduct met snelheden van 60 en 120 Mbps in haar hele verzorgingsgebied hebben geïntroduceerd. Momenteel heeft UPC in de media ook een publiciteitscampagne lopen rondom dit product.


Telenet codeert buitenlandse zenders in digitaal aanbod (8-5-2009)
Het Belgische kabelbedrijf Telenet heeft vanaf 4 mei het digitale tv-signaal van een dertigtal basiskanalen gecodeerd. Daarmee verdwijnt zo goed als het volledige digitale basispakket achter de Telenet-decoder. Voor kabelabonnees die gebruik maken van alternatieve decoders of DVB-C ontvangst in hun toestel betekent dit vooralsnog het einde van de ontvangstmogelijkheden. Het gaat daarbij om met name zenders als VTM, VTM HD, 2BE, TMF, vijfTV, VT4, EXQI Culture, JIM, MTV/Nickelodeon, Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, BBC1, BBC2, RTL TVI, La Deux, La Une, TF1, ARD en ZDF. Voortaan zullen deze digitale zenders uitsluitend te bekijken zijn voor kabelabonnees die beschikken over een officiële Telenet Digibox of recente INDI-decoder en een geactiveerde smartcard. De Nederlandse Publieke Omroep zou met enige verbazing kennis hebben genomen van deze actie omdat zij niet over de wijziging waren geïnformeerd. Vooral de digitale kijkers uit het voormalige INDI-gebied worden door deze maatregel getroffen. Bij INDI was het digitale basispakket sinds de start van digitale televisie eind 2004 vrij te ontvangen met een eenvoudige digitale kabelontvanger. De laatste tijd werden deze DVB-C-tuners ook meer en meer ingebouwd in platte tv-schermen zodat een aparte decoder overbodig was. Nu Telenet over de volledige Vlaamse kabel beschikt zullen deze kijkers verplicht worden om een officiële Telenet Digibox te huren. In de praktijk komt dit neer op een verhoging van het kabelabonnement van minstens 4 euro per maand.Een half jaar na overname van INDI verbreekt Telenet hiermee de belofte dat INDI kijkers hun huidige apparatuur konden gebruiken. Het is niet mogelijk om te kijken met losse smartcards. Telenet verbindt om veiligheidsredenen de smartcart aan de decoder.


Analoge pakket Limburgse kabel ingekrompen (27-4-2009)

Ziggo heeft sinds enkele dagen in de gehele provincie Limburg het aanbod van analoge zenders aanzienlijk ingekrompen. Met name een aantal geliefde Duitstalige zenders zijn nu verdwenen. Ziggo heeft intussen het analoge zenderaanbod in Limburg aanzienlijk verkleind. Het betreft de kabelnetten in de gehele provincie Limburg omdat ieder kabelnet in bezit is van Ziggo. Verdwenen zijn met name TV5 Monde en de Duitse kanalen SWR Fernsehen Rheinland-Pfalz, RTL Television en Sat 1. Alhoewel nog onduidelijk is hoe het nieuwe advies van programmaraad Limburg eruit gaat zien kunnen zij op dit moment weinig doen. De voorzitter van de programmaraad liet weten in de huidige pakketwijziging géén stem te hebben. In het lopende advies van de programmaraad is alleen ZDF (Duitsland 2) opgenomen in het basispakket en Ziggo mag in principe elke andere Duitstalige zender eruit halen. Deze kanalen blijven wel in digitale pakketten te zien, echter in enkele gevallen in duurdere aanvullende pakketten. Veel Limburgse kijkers en met name ook ouderen, zijn boos over de actie van Ziggo. Woordoerder Gradus Vos liet ons legde ons uit waarom de maatregelen nodig zijn. "Uit onderzoek van Ziggo blijkt dat haar abonnees behoefte hebben aan een nog betere beeld- en geluidkwaliteit (HD, surround 5.1, etc..), willen kijken op het moment dat het hun uitkomt en dat ze nog sneller internet willen. Om aan deze wensen tegemoet te komen wil Ziggo onder andere het aantal HD-Zenders vergroten, programma’s als Net Gemist, Ooit Gemist en Wedstrijd Gemist aanbieden, VOD aanbieden en de snelheden van internet fors verhogen. Daarnaast wil de overheid dat wij haast maken met de digitalisering want Nederland moet een van de top digitale landen blijven. Om dat mogelijk te maken moeten wij geleidelijk het analoge gedeelte verkleinen. Analoog is nu eenmaal een vreselijk inefficiënte technologie en met dezelfde bandbreedte kunnen wij digitaal tot acht keer meer doen." De woordvoerder van Ziggo merkt ook op:  "Zo kun je dus ook ons RTV-pakket niet meer zien als een analoog pakket en een digitaal pakket. Ziggo biedt op dit moment één basis televisiepakket aan van 60 zenders.  30 daarvan kun je ook nog analoog bekijken. Dit is het vertrekpunt van waaruit ook de programmaraden hun advies zouden moeten geven. Helaas weigeren ze dat te doen." Vos stelt dat de programmaraden met het adviseren van zeer slecht bekeken zenders in het analoge pakket de ontwikkelingen frustreren en dat indien het Commissariaat voor de Media de programmaraden gelijk gaat geven, dit in feite Ziggo ook technisch gezien voor problemen gaat stellen. In diverse Ziggo gebieden waaronder regio Breda en in de Randstad zijn er programmaraden die onder andere een Franstalige zender in het analoge aanbod willen behouden. Momenteel is echter in Limburg ook geen Franstalige zender analoog meer te ontvangen.


Skippy straks nóg sneller (9-4-2009)
Australië krijgt een supersnel datanetwerk dat vrijwel iedereen moet gaan bereiken. De staat gaat het net zelf aanleggen dat 100 MB capaciteit moet krijgen. Opmerkelijk nieuws vanuit Australië want het land wil 90 procent van de bevolking op een 100 Mbits per seconde snel netwerk gaan aansluiten. Dit maakte premier Kevin Rudd bekend nadat hij hiervoor overheidsgelden had vrijgemaakt. Een bedrijf dat voor het merendeel eigendom van de staat is zal het netwerk gaan aanleggen en dat moet 43 miljard Australische Dollar of een kleine 23 miljard Euro gaan kosten. Volgend jaar moet met het project worden begonnen dat als alles meezit over een jaar of 8 is afgerond. Australië staat daarmee aan de vooravond van een zeer ambitieus en groots project dat dit enorme land een 'sprong' vooruit moet brengen in de toekomst. In elk bereikbaar huishouden moet een glasvezelkabel aangelegd worden om zo Australië op de toekomstige technologische ontwikkelingen voor te bereiden. Diverse bedrijven hadden gereageerd op de aanbesteding van het breedbandproject maar geen van hen kreeg de opdracht omdat hun voorstellen niet goed genoeg waren.


Turkse zender moet terug op Rotterdamse kabel (24-3-2009)
TRT International komt naar alle waarschijnlijkheid terug in het analoge aanbod van de Rotterdamse kabel. Vanaf 1 juli staat de zender namelijk in het advies wettelijk basispakket van de programmaraad. UPC woordvoerder Ronald Sutmuller bevestigde ons dat de zender zwaarwegend is geadviseerd en wel in het analoge basispakket van 15 zenders. De Rotterdamse programmaraad is tot dit besluit gekomen naar aanleiding van protesten. Vorig jaar verdween TRT Int. uit het aanbod omdat UPC de zender niet verplicht hoefde door te geven ervoor koos om Animal Planet toe te voegen. Dit leidde tot protest dat vooral werd ingezet door voormalig wethouder Karakuz. De Rotterdamse Programmaraad kreeg via een door hem georganiseerde actie veel klachten en dat heeft een 'strategisch advies' tot gevolg gehad met betrekking tot TRT Int. Daarbij is de zender in het basispakket gezet om UPC zo te dwingen de zender weer door te geven. Op basis van kijkcijfers kan de programmaraad de Turkse zender in geen geval hebben geadviseerd aangezien het hier in Nederland om één van de slechtst scorende zenders gaat. UPC biedt TRT Int. momenteel in Rotterdam alleen digitaal aan in het Turks pakket, samen met 6 commerciële Turkse zenders. Een terugkeer van TRT Int. in het analoge kabelpakket zou landelijk gezien overigens tegen de trend ingaan. Zo is TRT Int. bij Ziggo analoog verdwenen of gebeurt dat binnenkort. Ook bedrijven als Caiway, Delta, Cogas en verreweg de meeste kabelnetten van UPC hebben de zender niet (meer) in het analoge aanbod. Het terugzetten van TRT Int., waartoe UPC indien de normale gang van zaken wordt gevolgd toe moet overgaan per 1 juli, zou gevolgen kunnen hebben voor een ander kanaal uit het analoge pakket. Daar is op voorhand echter geen uitsluitsel over te geven omdat dit mede afhangt van contracten met bepaalde aanbieders die al dan niet worden verlengd en de keuzes die UPC zelf ook kan maken. In het analoge pakket in Rotterdam zitten 33 kanalen waaronder ook nog altijd een 24-uurs kanaal van het educatieve ETV.nl, het Spaanse TVE, TV5 Monde, BBC World en het recent gestartte Regio TV als opvolger van RNN7. Over een mogelijke inkrimping van het analoge aanbod  ten gunste van digitalisering, zoals bij Ziggo het geval is, heeft UPC nog niets laten doorschemeren.


France 24 richt zich op mobiele netwerken (13-3-2009)
De Franse internationale nieuwszender France 24 richt zich niet alleen op traditionele ontvangstmethoden maar ook steeds meer op mobiele gebruikers zoals bezitters van de iPhone of iPod Touch. France 24 stelt zelf een pionier te zijn op dit gebied. Steeds vaker worden mobiele telefoons voor multimediale toepassingen gebruikt. Diverse internationale omroepen maken hier gebruik van door speciale signalen via het web uit te zenden voor gebruikers van bijvoorbeeld de iPhone. TV5 Monde heeft plannen voor het brengen van programma's via deze weg maar France 24 heeft dit al in de praktijk gebracht en claimt zelfs de eerste te zijn ter wereld die uitzendt via dergelijke applicaties. France 24 kan door gebruikers van de iPhone of iPod Touch worden bekeken (via iTunes) em werkt op de Wifi verbinding in deze apparatuur maar ook via de 3G verbinding. Op die manier kunnen Engelstalige en Franstalige items worden bekeken. France 24 zet daarbij in op een multimediale benadering. De zender is in ons land verder alleen via de satelliet te ontvangen. Sinds France 24 via de Apple Store en iTunes beschikbaar is, is de applicatie al meer dan 100.00 keer wereldwijd gedownload en daarmee staat France 24 in de wereldwijde top 10 van nieuwskanalen die op deze apparatuur via iTunes te bekijken zijn.  Met name ook in landen buiten Frankrijk is er veel interesse en dat is ook de doelstelling van France 24


RTBF gaat Vlaamstaligen Frans ondertitelen (21-2-2009)
Vanaf april zijn bij de jornaals van de Waalse publieke omroep RTBF Franse ondertitels te zien onder Nederlandstalige interviews. Hiermee volgt RTBF een unaniem aangenomen resolutie van de Franse gemeenschap. De Waalse publieke omroep RTBF gaat vanaf komend voorjaar interviews in het eigen journaal ondertitelen wanneer er Nederlandstalige sprekers aan het woord zijn. Hiermee volgt het een door de Franse gemeenschap unaniem aangenomen resolutie uit. Tot nu toe werden Nederlandstalige reacties altijd Frans nagesynchroniseerd. De eerste ondertitels bij het RTBF journaals zijn vanaf april zichtbaar. Het gaat dan als eerste om alle Nederlandstalige interviews. De RTBF denkt overigens ook na om op een later tijdstip ook de Engelstalige interviews van ondertiteling te voorzien. De omroep stelt overigens zelf het een goede zaak te vinden dat men start met ondertiteling. Dit omdat de omroep opmerkt dat Franstalige jongeren meer openstaan voor het aanleren van de Nederlandse taal dan voorheen het geval was. Het is overigens tot op heden een goede gewoonte om in Franstalige gebieden alles in het Frans te vertalen. Toch is er een trend zichtbaar waarbij men de originele audio intact laat ofwel voor ondertitels kiest. De Zwitsers-Franse zenders TSR en de Franse zender TF1 brengen veel programma's met een origineel (meestal Engels) audiospoor.


Kabelbedrijven zwaaien ADSL uit (18-1-2009)

De kabelbedrijven zijn een 'offensief'  tegen ADSL begonnen en brengen op allerlei manieren hun supersnelle internet onder de aandacht. KPN gaat ondertussen door met glasvezel.Het begon dit jaar met een uitgebreid artikel in De Telegraaf dat op naam kwam van NL Kabel, de branchevertegenwoordiging van grote kabelbedrijven als Ziggo en UPC. ADSL is een doodlopende weg verklaard omdat kabelinternet vele malen sneller is. Het leverde UPC en vooral Ziggo van de consumenten veel negatieve reacties op die vooral op hun dienstverlening en in het geval van Ziggo op problemen met internet betrekking hadden. Intussen heeft UPC er grote publiciteitscampagne tegenaan gegooid waarbij, referend aan onder meer de nieuwsberichten uit De Telegraaf, Fiber Power onder de aandacht wordt gebracht. Rob van Esch van NL Kabel legde in het artikel uit dat ADSL de grens heeft bereikt met 20 MB per seconden en dat zelfs dat vaak niet gehaald wordt. De kabelbedrijven beschikken al over uitgebreide glasvezelnetwerken en kunnen in combinatie met Eurodocsis 3.0 zeer hoge snelheden aanbieden. Zo biedt UPC al in enkele regio's waaronder Rotterdam en gebieden in Flevoland het nieuwe Fiber Power en daarmee kunnen al maximaal snelheden van maar liefst 120 MB per seconde worden bereikt. Daarmee wordt de kabelaansluiting steeds interessanter voor professioneel gebruik. Ook Ziggo is druk doende om de snelheden van internet via de kabel te verhogen. Ziggo hoopt begin volgend jaar maximum snelheden voor downloads van 80 MB per seconde te bieden. Aan de zijlijn lijkt vooralsnog KPN te staan dat net als diverse aanbieders internet via ADSL biedt. KPN is echter druk doende om ook aan supersnel internet te werken dat wel eens stukken goedkoper kan gaan uitvallen dan de huidige tarieven van de kabelbedrijven (meer dan €80 voor hoge snelheden, waarbij ook een verplicht standaard TV aansluiting moet worden afgenomen). KPN is druk doende glasvezelnetwerken op te leveren zoals actueel in Oosterhout, Noord-Brabant.




20-05-2009

« Terug
Algemene voorwaardeninfo@visserconcepts.nl