Portfolio

Het Zonnekind belangrijke pijler jeugdzorg

Dit artikel verscheen in het lokale nieuwsblad Combinatie van Ridderkerk.

In Ridderkerk is op 4 februari officieel het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) geopend. In het kader van het programma ‘Ieder Kind Wint’ ging hier een jaar van voorbereiding aan vooraf. Resultaat is een prachtig CJG dat in het GOED gebouw (Gezondheidszorg  Onder Een Dak) is gevestigd. Tijdens de opening waren er ook demonstraties van Stichting het Zonnekind en dat is geen toeval. Grofweg één vijfde van de kinderen heeft problemen in de ontwikkeling, bij de opvoeding of in het onderwijs. Dit zijn aandoeningen zoals PDD-nos of Adhd. Niet alleen wordt hier in het CJG veel aandacht aan besteed maar ook Stichting het Zonnekind wil deze kinderen helpen.  Tijdens de opening werden er door Stichting het Zonnekind dan ook demonstraties gegeven van hun programma ‘Kids-Do’.

Inspirator van Stichting het Zonnekind is Pieter van Dongen die Psycho-Motorisch therapeut is en tevens Aikido docent is in het Ki-centrum te Ridderkerk. Van Dongen is tot aan zijn pensioen in 2005 ook sportdocent geweest en gaf in 1997 op het Farel college al lessen zelfverdediging.  

In 2007 heeft Van Dongen het initiatief genomen om de stichting op te zetten nadat hij een groeiende behoefte zag aan lessen voor kinderen die op een bepaalde manier niet goed mee kunnen komen in de maatschappij. Zij kunnen meedoen met ‘Kids-Do’, een bewegingsvorm, die moet leiden tot het verbeteren van de motoriek en betere sociale vaardigheden. De lessen die gegeven worden zijn gebaseerd op de principes die draaien om het bewust worden van je houding. Daarbij worden oefeningen gedaan waarmee deze kinderen moeten leren om te ontspannen in stressvolle situaties. Dit zijn bijvoorbeeld coördinatie-  en rekoefeningen evenals meditatieve oefeningen (ademhaling, houding).

Het programma Kids-Do is dus met name  bedoeld voor kinderen met gedrag- of concentratieproblemen. Zij moeten daarbij een betere houding leren te krijgen in moeilijke situaties om zo ook beter in de maatschappij mee te kunnen komen.  Van Dongen schrijft en gebruikt in de cursussen ook veelal verhalen, die tot de verbeelding spreken. En vanuit het verhaal worden de oefeningen gegeven aan de kinderen. Deze verhalen zijn bedoeld om de kinderen (en ook hun ouders) duidelijk te maken hoe ze grenzen kunnen stellen om bijvoorbeeld conflictsituaties te voorkomen. De lessen worden ondermeer gegeven door Erik van Staveren, die al vanuit het werken met jongeren mede de lessen verzorgd voor de kinderen.

Stichting het Zonnekind stelt plezier voorop maar wil de kinderen uiteraard meer vaardigheiden aanreiken. De ouders worden hierbij nauw betrokken en begeleiding vind plaats door een team van enthousiaste deskundigen die hun sporen hebben verdiend op het vlak van begeleiding van kinderen. Er wordt daarbij onder meer samengewerkt met een psycholoog, een orthopedagoog die het leergedrag verbetert, fysiotherapeuten en een NLP master practioner (neuro-linguïstisch specialist).

Onder meer de Rabobank, Gereformeerde kerk Rijsoord en Rotary club Ridderkerk sponsoren Stichting het Zonnekind maar meer donateurs zijn uiteraard welkom. Giften zijn in beginsel van de belastingen aftrekbaar. Meer info via www.het-zonnekind.com                        


20-03-2009

« Terug
Algemene voorwaardeninfo@visserconcepts.nl