Portfolio

UPC wijst Fransen de deur...

TV5 alleen nog via de satelliet in deel Nederland

TV5 Europe, tegenwoordig TV5 Monde geheten, is al jaren een instituut. Liefhebbers van de Franse cultuur en studenten stemmen in grote getale op de zender af. De Franstalige zender brengt veel programma's met Nederlandse ondertiteling (teletekst pagina 893) en is al vrijwel vanaf het begin via de kabelnetten in Nederland te ontvangen.

Kabelbedrijf UPC brengt hier voor het eerst grootschalig verandering in door de zender uit het analoge aanbod te halen in Zuid-Holland-Zuid, Rijnmond, mediastad Hilversum en het grootste deel van de provincie Gelderland. UPC vindt TV5, gebaseerd op eigen onderzoek, niet interessant en de abonnees zouden de zender niet waarderen. Het ontbreken van wettelijk verplichte adviezen van de programmaraden voor doorgifte in het analoge basispakket maken dat UPC de zender kan verwijderen. Tevens liep ook het contract met TV5 af en hoefde UPC geen nieuwe afspraken te maken. Sterker nog: TV5 wilde vanaf juli voor doorgifte in het digitale pakket juist betaald worden. UPC vindt het dat niet waard en geeft daarom TV5 en daarmee geen enkele Franse TV-zender meer door in een groot deel van haar bekabelde gebied.

TV5 is wereldwijd het vierde grootste netwerk na CNN, de BBC en MTV. Sinds 1984 bestaat de zender die in de beginperiode alleen via de Eutelsat was te zien en daar zendtijd deelde met onder meer Voice Of America. Sinds 2006 heet het kanaal TV 5 Monde en heeft in Europa de versie FBS (France- Belgique - Suisse) en 'Europe'. De zender is een samenwerkingsverband van de Franstalige landen in Europa, Afrika en Noord-Amerika en heeft daarom ook veel bijdragen van de omroepen uit Québec, de TSR en de RTBF. Maar TV5 is in Nederland vooral bekend vanwege het educatieve gebruik en de vele films, vaak met bekende acteurs en van hoge kwaliteit, die het uitzendt.

TV5 Monde Europe is nog altijd op haar oude analoge frequentie op Hotbird te zien maar dat zal eind 2008 stoppen. Het signaal is verder digitaal en Free To Air (ongecodeerd) te ontvangen via Hotbird en de Astra 1 op 19,2 graden oost. Dit houdt in dat alle CanalDigitaal abonnees de zender ook automatisch ontvangen. Wel moeten zij de ondertiteling (indien aanwezig) zelf instellen. TV5 Monde wijst ons namens de Nederlandse vertegenwoordiger zelf ook op het alternatief voor satellietontvangst nu zij dus een significant deel van de kabeldistributie in Nederland kwijtraken.

Op de website 'Franszelfsprekend' is intussen een oproep geplaatst voor een actie om TV5 Monde terug te laten keren maar de kans dat TV5 zomaar zal terugkeren via de kabel valt zeer laag in te schatten. TV5 is zelf ook een actie gestart maar geeft toe dat de contracten gewoon afliepen en UPC niets verplicht was. In Amsterdam en Rotterdam is TV5 nog wel analoog op de kabel te zien omdat de programmaraden de zender daar (verplicht, in het basispakket) adviseerden. TV5 laat ons ook weten kijkers te adviseren op Satelliet televisie over te stappen.

Overigens zijn er veel meer Franse zenders via de satelliet te ontvangen. Zo kunnen met een satellietschotel onder meer Arte, France 2, France 3 en France 5 gratis uit de lucht geplukt worden in digitale kwaliteit en ook analoog is er een aantal zenders nog altijd beschikbaar. Lees daarover ook eens dit achtergrondverhaal. De frequenties van TV5 Monde Europe hebben wij nog eens hieronder vermeld.

(gepubliceerd op Satellitemagazine.com, kabelraden.nl en radio.nl )

24-08-2008

« Terug
Algemene voorwaardeninfo@visserconcepts.nl