Portfolio

Test van Visiosat- Big Bisat

Het Franse merk Visiosat is bij satellietkijkers bekend vanwege de Bisat, een schotel waarmee tot vier satellietposities tegelijk kunnen worden ontvangen. De opvolger draagt geheel toepasselijk de naam ?Big Bisat?. Totaal TV testte deze gigant in de praktijk.

Veel kijkers gebruiken de Bisat-schotel om meerdere satellietposities, zoals Astra1, Astra3 (regiozenders), Astra2 (onder meer de BBC) en Hot Bird, te kunnen ontvangen. Toch hebben sommige kijkers behoefte aan meer. De oude Bisat kon niet concurreren met de Wavefrontier, een antenne waar veel meer LNBs op passen en waarmee dus ook meer satellietposities kunnen worden ontvangen. Ook de ophanging van de LNBs was een beetje problematisch bij de Bisat. LNBs zitten snel te dicht op elkaar, en alleen de meest smalle LNBs passen in het brandpunt. Daarnaast wilde het gewicht van al die LNBs op de houder nog wel eens problemen geven, vooral als de schotel veel wind vangt. De Big Bisat belooft op deze punten een flinke verbetering. Het is wel een prijzige schotel: wie eraan begint is al snel meer dan € 200,- kwijt, exclusief LNBs en switches.

Uitpakken
Bij het optuigen van de schotel kwamen we een allesbehalve professionele gebruiksaanwijzing tegen. Een aantal in het Frans en summier Engels opgestelde, slecht geprinte, aan elkaar geniete velletjes papier moesten ons wegwijs maken. Met grote letters wordt vermeld dat het geheel binnen tien minuten te installeren is. Vergezeld van de waarschuwing om dit niet bij slecht weer te doen, en bij problemen niet te proberen de negen kilo (!) zware antenne vast te houden. Of we hem in dat geval gewoon maar moeten laten vallen is onduidelijk.

De antenne is gemaakt van polyester kunststof en glasvezel, met daaroverheen een beschermende verflaag. De Big Bisat heeft, in tegenstelling tot de gewone Bisat, een glad oppervlak. Het bevestigingsmateriaal is werkelijk loodzwaar, lijkt onverwoestbaar en volgens Visiosat ook geheel roestvrij. Visiosat geeft op de schotel dan ook een garantie op van 10 jaar. Op de schotel zit een sticker met de tekst Visiosat HD. De betekenis daarvan is een beetje duister: elke schotel is immers geschikt voor ontvangst van HDTV. Willicht wil Visiosat op deze manier HDTV via de satelliet promoten?
Aanschaf heeft eigenlijk alleen echt zin voor wie met één vaste antenne een stuk of acht satellietposities tegelijk wil bekijken. Vooralsnog maakt Visiosat maar beperkte hoeveelheden van deze antenne, omdat het geen massaproduct zal worden. Toch lijkt er in Nederland veel belangstelling te zijn voor de schotel. De antenne is een goed alternatief voor met name de kleinere Wavefrontier. De Big Bisat is een stuk groter - met een middellijn van zo'n 80 centimeter - én een stuk duurder, maar wel veel makkelijker te installeren dan de Wavefrontier en bovenal roestvrij. Er kan een hemelboog van 40 graden (misschien nog wel wat meer) worden overbrugd. Dat houdt in dat bijvoorbeeld Astra2 op 28 graden oost tot en met Atlantic Bird 1 op 12,5 graden west kan worden ontvangen.

Optuigen
Bij het optuigen van de schotel - iets waar wij eerder 100 dan 10 minuten voor nodig hadden - merkten we dat in ieder geval over veel dingen goed is nagedacht. Alle bijgeleverde onderdelen klopten, of waren zelfs overcompleet: de meegeleverde schroeven waarmee de antenne aan de houder wordt bevestigd, zaten ook al in de schotel zelf. Verder worden er standaard vier LNB-houders meegeleverd. Er passen er overigens met gemak acht op de antenne. Aanvullend moeten nog eens de LNBs worden aangeschaft, alle DiSEqC-switches en eventuele extra houders. De antenne vereist nogal wat extra investeringen, en de Big Bisat is dan ook bij uitstek bedoeld voor de echte liefhebber die hoge eisen stelt aan zijn installatie en veel wil ontvangen.

Het installeren en uitrichten van de Bigsat viel ons alleszins mee. Het in elkaar zetten lukte dan wel niet in tien minuten, maar was toch heel eenvoudig. De rail waarop de LNBs komen is gemaakt van een hard soort plastic. Deze wordt aan de feedarm bevestigd, maar ook met aluminium zijstangen aan de zijkanten van de schotel vastgezet. Het vastschroeven was met de juiste sleutel en schroevendraaier geen enkel probleem en het geheel is dan ook echt stevig. Een minpuntje is dat de feedarm van de antenne dezelfde is als bij de oude Bisat. Daar pasten de kabels vaak al niet allemaal doorheen, en bij deze uitgebreide versie is het dus al helemaal lastig om alle kabels op deze manier weg te werken.

Uitrichten
De alignmentsoftware die Visiosat beschikbaar stelt op de website (alleen toegankelijk voor wie zich aanmeldt met bedrijfsgegevens of toegang krijgt van een dealer) hielp ons enorm bij de installatie van de antenne. Bij de kleinere Bisat konden we onze LNBs amper op de houder passen, en was vooral de hoogteafstelling lastig. Bij de Big Bisat is dat een stuk eenvoudiger. Met de software van Visiosat kan voor iedere geografische positie worden bepaald in welke windrichting de schotel moet worden gericht (het azimut) en hoe de LNBs voor de diverse satellietposities vervolgens op de rail moeten worden geplaatst.

Daarnaast is ook de tilt van belang. Bij de Big Bisat hoeven de houders niet meer individueel in hoogte worden versteld. Dat hoogteverschil was bij de gewone Bisat nodig aangezien satellieten in een denkbeeldige boog aan de hemel hangen. Bij de Big Bisat wordt dit opgelost doordat de schotel in zijn geheel kan worden gekanteld. Tenslotte is er de elevatie: de mate waarin de schotel achterover helt. Al deze variabelen worden door de software ingevuld. Het enige dat men dan nog zelf dient te bepalen is de skew van de LNBs zelf door deze in hun houder te draaien voor een optimale signaalsterkte.
In onze testopstelling voor Astra1 (19,2 graden oost), Astra2 (28,5 graden oost), Astra3 (23,5 graden oost) en Hot Bird (13 graden oost) kregen wij een elevatiewaarde van ongeveer 29 graden en een tilt van min 11. De schotel kantelden we dus naar links en de elevatie stelden we in zoals opgegeven.

Finetuning
De LNB?s hebben we vooraf op de rail gemonteerd met de verkregen waardes. Het enige wat we nog moeten vinden is het azimut van de schotel zelf: het aantal graden ten opzichte van het zuiden. We hebben Astra1 als nulpunt genomen, en draaien de antenne met een signaalmeter vanuit het zuiden een stukje naar links totdat we het signaal van de Astra1-satellieten tegenkomen. Alle overige instellingen blijken meteen vrijwel correct. Let op: alle signalen van de satellieten - zowel in hoogte als volgorde - komen gespiegeld binnenvallen. Dit lijkt vreemd, maar heeft te maken met hoe de antenne de signalen weerkaatst. De signaalsterkte is naar ons inzicht op alle bekende satellieten ruim voldoende, al kregen we bij onze test zonder finetunen een iets lagere waarde dan wij van de gewone Bisat gewend waren.

Het is eigenaardig dat Visiosat in de alignmentsoftware de Sirius-satelliet op 5 graden oost geheel weg heeft gelaten. Met het grootste gemak is het met deze antenne mogelijk om minstens acht satellietposities op te vangen. Binnen de range van ongeveer 40 graden passen bijvoorbeeld van oost naar west Astra2, Astra3, Astra1, Hot Bird, Eurobird 9, Sirius, Thor en Atlantic Bird 3. Uiteraard komt er dan een andere azimutwaarde uit voor het nulpunt (ongeveer 16 graden oost). Het verdient de aanbeveling om waar het kan te werken met de meest smalle LNBs, zoals die van Alps. Op die manier kan de onderlinge afstand een kleine vier graden beslaan. Voor nog krappere situaties heeft Visiosat overigens een speciaal monoblock met aparte houder voor een afstand van drie graden bedacht. Deze LNB troffen we in Nederland nog nergens aan. Bovendien geeft een monoblock problemen in combinatie met een DiSEqC-switch. Wellicht dat de echte enthousiastelingen een oplossing vinden om nog meer satellieten te pakken met de Big Bisat.

Geshreven door Jan-Hein Visser/ publicatie en (c)Totaal TV 2008
15-04-2008

« Terug
Algemene voorwaardeninfo@visserconcepts.nl